środa, 1 kwietnia 2015

Dietetyczne jaja faszerowane

przepis autorski
Świetny sposób na wiosenne, wielkanocne "jajka inaczej" bez tworzenia majonezowej bomby kalorycznej :)

Składniki:

- twaróg półtłusty ok. 250g
- jogurt grecki (dwie czubate łyżki)
- pęczek szczypiorku
- sól (wedle uznania, ja dałam jedną, płaską łyżeczkę)
- jajka na twardo (ja ugotowałam 6, ale powinno starczyć na 7-8)

Na jedno jajko (obie połówki) przypada ok. 120 kcal.

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo i zalej zimną wodą, żeby się schłodziły.

2. W międzyczasie wymieszaj twaróg, jogurt, posiekany szczypiorek na w miarę gładką masę. Dopraw solą.

3. Jajka obierz, każde przekrój na pół i wyjmij żółtko (wystarczy delikatnie nacisnąć połówkę białka po bokach - nie od spodu!).

4. Rozgnieć żółtka i dodaj je do masy twarogowej. Dokładnie wymieszaj.

5. Teraz możesz nadziewać - ilość nakładanej masy jest dowolna (dopóki mieści się na połówce jajka ;p).

6. Udekoruj i podawaj. Świetnie komponuje się z ogórkiem świeżym lub małosolnym.

7. Resztę nadzienia (na pewno coś zostanie) możesz wykorzystać do smarowania kanapek.

Smacznego! :)



Przepis inspirowany akcjami:

Niedocenione Jajko Wegetariańska Wielkanoc 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz