piątek, 10 kwietnia 2015

Resztkowa sałatka z kaszy jaglanej

danie autorskie
Zostało Wam trochę kaszy z obiadu, a macie opory przed wyrzucaniem jedzenia? Spokojnie, mam tak samo ;) Dlatego wykształciłam sobie umiejętność kreatywnego zużywania tego, co jest w lodówce. Oto moja propozycja.

Proporcje składników zależą od tego, ile kaszy nam zostało. U mnie to było ok. dwóch garści ugotowanej kaszy jaglanej:

- pół puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 5 oliwek zielonych,
- dwie łyżki kukurydzy z puszki,
- odrobina białej rzodkwi.

Przygotowanie:

1. Schłodzoną kaszę przełóż do miski. Jeśli jest posklejana, rozdrobnij ją dokładnie widelcem.

2. Tuńczyka odsącz z zalewy, oddziel połowę puszki i dokładnie rozdrobnij.

3. Oliwki pokrój w plasterki, a z białej rzodkwi zetnij obieraczką do warzyw kilkanaście paseczków (nie za długich, żeby się wygodnie jadło).

4. Połącz kaszę, tuńczyka, rzodkiew i kukurydzę. Wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę oliwy (maksymalnie pół łyżeczki).

5. Posyp sałatkę oliwkami.

Smacznego :)

A dla tych, którzy dotarli do tego miejsca, bonus. Jeden z naszych kotów towarzyszył mi przez cały czas przygotowania potrawy. Wiadomo - tuńczyk ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz